Sokan azt hiszik, hogy a citrom kizárólag a C-vitamin tartalmáról híres. A citrom hatása viszont sokkal szerteágazóbb, mintsem csak megfázásnál igyunk belőle egy keveset a teába facsarva.

Amit a citromról tudni kell

A citrusformák (Citroideae) alcsaládjába tartozó Citrus nemzetség egyik növényfaja. Termése, melyet szintén citromnak hívnak, déligyümölcs és egyben fűszer is. Indiában fedezték fel, de ma már Európa déli részein, Ausztráliában valamint Kaliforniában és Floridában is termesztik. A 3-5 méteres fa gyümölcse (citri fructus) egész évben terem. Kis termetű, egész évben termő fa. Ágai tövisesek, fehér virágai illatosak. Narancstermése gerezdekből áll, a világos sárgászöld, rostos, lédús gyümölcshúsban a termés közepéhez közel ülnek a hosszúkás, kb. 1 cm hosszú, egyik végükön kihegyesedő magvak.(Wikipédia)

Citrom hatása - amit mindenki tud

Egy közepes citrom egy átlagos felnőtt C-vitamin szükségletének majdnem a felét fedezi – ez derül ki az amerikai mezőgazdasági minisztérium adataiból. A C-vitamin mellett kevesen tudják, de nagyon jó folsav és a kálium forrás. Ez utóbbit általában a banánnal kapcsolatban emlegetjük, de a citromban is rengeteg megtalálható benne. Emellett B-vitaminokat és ásványi anyagokat, például foszfort, magnéziumot és kalciumot tartalmaz. A citrom hatása emiatt nem áll meg annyinál, hogy jó a megfázásra. 

Számos jótékony hatása mellett kevés szó esik arról, hogy antioxidáns hatása miatt egészségesebb bőrt eredményez: halványítja a szeplőket, eltávolítja a nemkívánatos foltokat és megszünteti a ráncokat. A citrom hatása sikeresen lép fel a zsíros bőr ellen, így könnyedén megszabadulhatunk a nemkívánatos faggyútól. 


A citrom nem minden hatásáról tudunk

Ha a citrom hatása kerül szóba, biztos, hogy nem gondolunk arra, hogy a hajunkra is jótékony hatással lehet. Pedig a citrom nagyszerűen kondicionálja száraz és töredezett hajat. Egy szuper hajpakoláshoz mindössze egy kevés citromlé kell ¾ csésze olívaolajjal és fél csésze mézzel. Masszírozzuk be jól a hajunkba, hagyjuk rajta fél órát fólia alatt, majd öblítsük le. Az eredmény önmagáért beszél. 

A citrom hatása között szerepel - ha már a hajról beszélünk - természetes hámlasztó hatása is, illetve a hatásos fellépése a korpásodás ellen. Sok korpásodás elleni készítmény szintetikus anyagokból áll, a citrom viszont természetes gyógymód lehet a nem kívánt állapot megszüntetésére. Egyszerűen hígítsuk vízzel, vagy ha hidratált hatást kívánunk elérni, akkor olíva vagy kókuszolajjal. Hagyjuk a hajunkon 10 percig, majd mossuk le. 

Ha megszűnt a korpa, akkor a viszkető, száraz fejbőr is a múlté. De használja nyugodtan tovább a citromot, hiszen hajnövesztő és dúsító hatással is bír.


Természetes vitamintartalma, antioxidáns hatása miatt a Catalase kapszula nem csak a hajunkra, de az egész szervezetünkre pozitívan hat. Nem csak az őszülésen, de a hajhulláson is segít!